понедељак, 20. јануар 2014.

Najstariji most u Podgorici

Prvi i najstariji most smješten je u srcu glavnog grada i vjekovima čuva trag istorije.

To je most na Sastavcima

Ovo romantično mjesto Podgoričani posebno vole, a mlade generacije ga još zovu i Skaline, gdje se nalazi i popularni ljetnji klub. 
Stari kameni most na ušću Ribnice u Moraču je mjesto okupljanja mladih ali i starijih, gdje se u  prijatnom prirodnom ambijentu u samom centru, traži osvježenje uz rijeku u vrelim ljetnjim mjesecima.
Ovaj most nastao je još u Rimskom periodu i živi je svjedok nedovoljno istraženog postojanja Rimljana na ovim prostorima koji su tu sagradili grad Birziminium, kroz koji je prolazio stari karavanski put.

Grad je bio uništen zemljotresom iz 618 godine, a most je jedan od rijetkih sačuvanih građevina tog doba.
Obnovu mosta je finansirao, u prvoj polovini 18. vijeka, ugledni Podgoričanin Hadži-paša Osmanagić. Hadži-paša je ostao upamćen kao mudar upravitelj i hrabar ratnik, a prije svega kao pragmatičan čovjek, koji je mnogo uradio za svoj rodni grad. Osim mosta na Ribnici on je sagradio i Sahat-kulu, današnji simbol Stare Varoši. Drevni most na Sastavcima, renoviran je po pašinoj zamisli temeljito i trajno, i danas služi svojoj namjeni.
U njegovu čast, most je poznat još i kao Hadži-pašin most.
Inače, ovaj most je karakterističan za sve mostove tadašnje Osmanske epohe. Most na Skalinama sagrađen je od jednog luka, a visok je svega par metara. Legenda kaže da je građen od riječnog kamenja. Ova romantična oaza na spoju dvije rijeke predstavlja posebno mjesto za svakog Podgoričana.
Zalazak sunca sa "domaćeg mosta uzdaha" je nešto što se ne zaboravlja.
Iako se na njemu ne mogu postaviti katanci i zaključati ljubav, kao na visećem mostu na Morači, malo je podgoričkih parova, koji nisu prošli ovim starim mostom.

     Uživajte uz naše slike!



Нема коментара:

Постави коментар